13874942_1467505806609070_1819283570_n

Vad är en Australian Shepherd - eller Aussie som den också kallas?
Är det en ras för dig?
Är du beredd på att leva med en Aussie i 10-15 år?

Aussien tillhör den gruppen av hundar som vi kallar för Vall-, boskaps- och herdehundar.
Rasen utvecklades i USA dit den troligen kom från Australien redan under 1800-talet.
Aussien användes som gårdshund där den vallade, vaktade och var en god vän till sin ägare.
Aussien är otroligt intelligent, lättlärd och samarbetsvillig vilket var en förutsättning för det tuffa och självständiga livet på de amerikanska farmer. Ofta utvecklade en Aussie till ett nära relation till sin ägare. En egenskap som den fortfarande har.
Rasen är en arbetande hund vilket betyder att man som Aussieägare måste vara engagerad och aktiv men någon form av hundsport.
Aussien är allsidig och tackar tacksamt ja till de flesta uppdrag som den erbjuds och rasen lämpar sig till de flesta aktiviteter. 
På grund av sin lojalitet till sin ägare och sin ursprungliga vaktinstinkt kan en del individer utveckla vaktegenskapen hårt. Är man väl medveten om detta redan från det att valpen är liten är det lätt att lära sin Aussie att det är matte och husse som äger vakten.

Aussien är en relativt frisk ras och det är inte ovanligt att många Aussies blir ganska gamla.
Man kontrollerar Höfter, Armbågar och Ögon och man gör ett mentaltest för att se så hunden är frisk och trygg.

Mankhöjden för hanar är 51-58 cm och 46-53 för tikar.
Färgerna är många och färgteckningen är mycket individuell. Vitt får inte överväga.
Medfödd stubbsvans förekommer.

Aussiens bakgrund som en hårt arbetande hund på en farm gör att den kräver en ägare som vill jobba med sin hund och inte enbart vill ha en ren sällskapshund. 

En Aussie är en skarpt intelligent hund. Ofta tänker den ut saker och ting på egen hand. Ibland krävs det en stor portion tålamod och ett rågat mått med humor för att äga en Aussie.
Men, kommer du fram till att en Aussie är den rätta rasen för dig kan jag lova dig att du har en mycket trogen vän i många år framåt och aldrig en tråkig stund.